Vreau ca studenții să poată spune ”adio!” alergăturii pentru un program de practică

Primăvara aceasta am desfășurat un program de practică la Parlament cu peste 100 de studenți. Cu toții mi-au spus că a fost foarte greu să își găsească singuri locuri pentru a putea realiza acest stagiu.

Mulți dintre ei mi-au menționat că aveau chiar restanță la practică din primul an de studii, fie pentru că nu au reușit pe cont propriu să își găsească o firmă dispusă să îi primească, fie pentru că practica obținută cu greu nu era luată în seamă pe motiv că nu putea fi echivalată cu domeniul studiat.

Din moment ce practica este obligatorie, ea poate deveni o restanță dacă studenții nu găsesc pur și simplu programele care să îi ajute să o efectueze. Consider de bun simț ca aceștia să aibă un număr cât mai mare de locuri asigurate pentru a putea realiza stagiul de care au nevoie.

Așadar, alături de colegii Andrei Miftode și Irineu Darău am depus un proiect de lege prin care instituțiile de învățământ superior au obligația de a asigura cel puțin 75% dintre locurile necesare pentru realizarea stagiului de practică de către studenți.

În plus, pentru a începe să schimbăm realitatea că România are cea mai mică pondere a cercetătorilor din totalul forţei de muncă, proiectul prevede ca 10% dintre cele 75% de locuri oferite de universități să se desfășoare în activități de cercetare, fie în instituţia de învăţământ superior și în alte instituţii de învăţământ superior, fie în institute de cercetare partenere.

Inapoi