Domnule ministru,
Peste 600 de locuri au rămas neocupate la ultimul examen de rezidențiat. Peste 600 de speranțe destrămate; 600 de tineri absolvenți de medicină care stau acasă în loc să profeseze, să se instruiască într-un spital și să intre în cariera pentru care au învățat 6 ani. Și vorbim de specialități deficitare.
Domnule ministru, din România pleacă anual mii de medici, mulți dintre ei tineri, la început de carieră. Și nu e vorba de salariu ci ține mai degrabă de vulnerabilitatea practicii medicale, de riscul profesional al practicii într-un sistem care crapă pe la încheieturi; și nu în ultimul rând de statutul medicului rezident.
Să rămână neocupate sute de locuri la rezidențiat în specialități precum ATI, medicina de urgență, specialități chirurgicale este un eșec, chiar o dramă în condițiile în care personalul medical ar trebui să fie o resursă strategică a acestei țări. Este drama României, această Românie din care se pleacă. România care nu reușește să devină “acasă” pentru milioane de români. Sute de localități din România nu au acces nici măcar la medicina primară; în țara cu cea mai mare mortalitate evitabilă din Europa oamenii nu au acces nici măcar la măsurarea unei tensiuni sau un consult medical de rutină. Există un deficit de peste 1400 de medici de familie. Multe dintre spitalele din România stau cu secții deservite de 3-4 medici, la limita funcționalității. Bucureștiul și alte cinci județe concentrează jumătate din numărul de medici specialiști.
Domnule ministru Rafila, organizați încă o sesiune de rezidențiat în această primăvară.
Senator Silvia Dinică, membru al Comisiei de Învățământ,
Deputat Adrian Wiener, Vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate.