Școala românească a fost redusă la o simplă cursă pentru admiterea la liceu

Încă din clasele primare copiii știu că trebuie să ia note cât mai mari pentru a intra la un ”liceu de top”.
Așa că, bătălia pentru un liceu bun devine tot mai crâncenă de la an la an, iar sutimile se transformă în cei mai mari dușmani ai elevilor. Pentru copiii cu medii între 8 și 9,50 admiterea este un adevărat calvar, având în vedere că viitorul lor se decide la virgulă.
Toate drumurile duc spre Capitală. 271 de copii din Ilfov cu media peste 9 s-au înscris la licee din București. La fel, se întâmplă și în celelalte zone ale țării, primul absolvent repartizat la un liceu din București a fost un elev din Argeș, cu media 10. Potrivit Ministerului Educației, la Liceul Sava din București, ultima medie de admitere la profilul Mate-Info a fost de 9,90. Toți copiii cu medii peste 9 își joacă șansa pentru un viitor mai bun, intrând automat în arena ”Jocurilor Foamei”.
Din păcate, o sutime poate decide traseul unui elev, fără să mai vorbim măcar de criterii de performanță. Care este până la urmă diferența între un copil de 9.90 și unul de 9.80?!
Jocul de alba-neagra nu se rezumă doar la note. Chiar și cu o medie mare copiii pot să rămână fără un loc la liceu. Aceasta a fost situația a peste 1600 de elevi care nu au completat un număr suficient de specializări. Avem cazul unui elev din București cu media de admitere 8,92 care nu a fost repartizat la niciun liceu.
După un antrenament spartan de 8 ani de zile în școala românească, cu stres, meditații și sacrificii, viitorul elevilor este aruncat în voia sorții.
Și tot ce a putut Ministerul să facă pentru acești copii este să le mai pună în spate o admitere separată la liceu, în Noile Legi ale Educației.
Inapoi