Schimbarile climatice si ce planetă lasam copiilor nostri?

IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) susține că suntem la mai puțin de 12 ani de punctul din care nu vom mai putea schimba nimic.

Deși anul trecut a fost revizuită “Strategia Naționalã pentru DEZVOLTAREA DURABILÃ a României 2030”, majoritatea obiectivelor asumate pentru anul 2020 sunt departe de a fi atinse, cu toate că 87% dintre români își doresc să treacă la o economie circulară, conform celui mai recent studiu ING International, la care au luat parte 15.146 de respondenți din 15 tari (13 din Europa).

Printre obiectivele asumate pentru 2020, vă enumăr doar câteva care sunt destul de departe de a fi îndeplinite, mai ales că acțiunile din ultimii ani ai Guvernării PSD-ALDE au fost pași înapoi, care ne-au dus și mai departe de țintele stabilite:
– Identificarea și implementarea soluțiilor de stimulare a digitalizării economiei României prin introducerea tehnologiilor digitale în administrația publică;
– Combaterea corupției prin toate mijloacele legale disponibile indiferent de poziția socială sau economică a persoanelor vizate;
– Dezvoltarea unui sistem național de indicatori de incluziune socială prin integrarea tuturor bazelor de date din sfera asistenței sociale în regim digitalizat care să țină cont de mobilitatea socială; monitorizarea anuală efectivă a rezultatelor pe baza acestor indicatori.

Ținta asumată pentru 2030 este ca, prin implementarea tuturor principiilor economiei durabile, sărăcia să fie eradicată în România în condițiile în care, conform ultimului barometru EUROSTAT, 32,5% din populația României era supusă, anul trecut, riscului de sărăcie şi excluziune socială. De aici pleacă în cascadă probleme legate de educarea populației în sensul aplicării celor trei “R”: reducere, reutilizare si reciclare.

Mă uit în ochii copiilor mei și realizez că doar de noi depinde să implementăm cât mai rapid soluțiile. Și nici măcar timp să greșim nu mai avem.

Inapoi