Romania educata – vrea bani pentru cercetare, pentru educatie

Educația și Cercetarea primesc împreună 2,7% din PIB în proiectul Bugetului 2020, adică cea mai mică alocare din istoria recentă pentru acest domeniu.

Klaus Iohannis, în urmă cu 2 luni, în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, declara: “România normală înseamnă România educată, cu un sistem de învățământ echitabil și de calitate, centrat pe câteva principii” și susținea, de asemenea,“alocarea de resurse suficiente pentru educație”.
Astăzi, Ministerul Educației, în mandatul Guvernului PNL, a fost comasat cu Ministerul Cercetării, iar în proiectul de buget vedem că, de fapt, bugetul alocat Ministerului Educației este unul din cele mai mici acordate în ultimii ani.
Cercetării i-a scăzut bugetul alocat de la 0.18%, în 2019, la 0.12% pentru 2020, adică 1.4 miliarde lei, în condițiile în care România are un angajament cu Comisia Europeană de alocare a 1% din fondurile publice pentru acest domeniu.
Săptămâna trecută, am organizat o masă rotundă pe tema situației în care se află Cercetarea în România și marea majoritate a participanților au susținut că o alocare de măcar 2 miliarde de lei acestui domeniu esențial dezvoltării economice le-ar putea susține activitatea. Investițiile în cercetare-dezvoltare și inovare sunt vitale în contextul transformărilor generate de noile tehnologii.

Dacă o Românie educată înseamnă o Românie normală, atunci de ce se perpetuează această anormalitate și de ce nu se iau măsurile necesare în ciuda promisiunilor făcute?

Inapoi