Rediscutarea dosarului Rosia Montana

Nu mai este decât o zi pentru ca Guvernul Orban-PNL să ceară UNESCO rediscutarea dosarului Roşia Montană!

Scrisoare deschisă pentru prim-ministrul României privind includerea Roșiei Montane în UNESCO

Domnule Ludovic Orban,

Vă scriem aceste rânduri pentru a vă atrage atenția asupra urgenței dosarului Roșia Montană. Dacă până la 1 februarie guvernul PNL nu va cere UNESCO rediscutarea dosarului Roșia Montană în următoarea sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial, aceasta va duce la expirarea raportului întocmit de experții internaționali ICOMOS. Acesta expiră în martie 2021, iar reuniunile Comitetului Patrimoniului Mondial au loc o dată pe an, vara în iunie-iulie.

Acest raport recomanda includerea de urgență a sitului în Patrimoniul Mondial al Umanității, iar expirarea lui va însemna reluarea întregului proces de la zero și pierderea ocaziei de a tranșa odată pentru totdeauna soarta Roșiei Montane în cadrul reuniunii Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO din această vară din orașul Fuzhou, în China.

Vă reamintim că atât în pactul cu USR pentru învestirea Guvernului D-voastră cât și în programul de guvernare la punctul 10, PNL și-a asumat fără echivoc reluarea procesului de includere a Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO. Vă reamintim, de asemenea, că România a avut și în 2018 șansa salvării acestui sit, însă PSD a zdrobit atunci speranțele noastre. Spre rușinea României și în fața delegaților UNESCO ai statelor din întreaga lume aflați la reuniunea Comitetului Patrimoniului Mondial de la Manama, Bahrein, în iulie 2018, trimisul guvernului PSD a cerut oprirea procesului de includere în patrimoniul mondial chiar înainte de un vot care ar fi realizat acest lucru.

Pentru justificarea acestui act de sabotaj, guvernul PSD a invocat procesul de arbitraj între România și compania Gabriel Resources de la ICSID. Acesta este însă un motiv neîntemeiat și o manipulare grosolană, căci procesul privește faptele din trecut, iar includerea sitului în patrimoniul mondial nu poate afecta șansele României în proces. Dimpotrivă, includerea Roșiei Montane în Patrimoniul Mondial al Umanității ar arăta fără echivoc valoarea supremă a acestui sit, recunoscută internațional, mai presus de orice reavoință de tergiversare dirijată împotriva unei companii miniere sau a alteia.

Suntem dezamăgiți să vedem ezitarea de la a vă îndeplini promisiunile pe care le-ați oferit înainte de a fi învestit. Mai rău decât atât, vedem că folosiți aceeași scuză precum guvernul PSD din acel moment. Noi am votat învestirea unui nou guvern în speranța unei schimbări reale a modului în care este condusă România, nu pentru a ne vedea speranțele salvării patrimoniului nostru zdrobite a doua oară de un guvern de altă culoare.

Domnule Prim-ministru, sunteți șeful Guvernului și al partidului aflat la guvernare. Beneficiați de un vot acordat de Parlamentul României. Ați promis românilor schimbarea țării într-o țară normală în cadrul unei Uniuni Europene ce are în centrul valorilor sale protejarea mediului și patrimoniului cultural. Aveți șansa de a contribui decisiv la câștigarea luptei pe care mulți dintre noi o ducem de aproape 20 de ani, fie ea în stradă, în media sau, de curând, în Parlament.

De aceea, vă solicităm să cereți să fie trimisă de urgență, până la 1 februarie, scrisoarea către UNESCO prin care România solicită rediscutarea dosarului Roșia Montană în sesiunea din această vară.

Domnule Ludovic Orban, avem încredere că veți lua decizia corectă!

Un demers care a fost documentat, inițiat şi susținut de mulți ani de către colegul meu, senatorul Vlad Alexandrescu.

Inapoi