Proiectul prin care am propus soluții pentru cei 13.000 de copii care trăiesc și învață la lumânare, îngropat în Parlament.

Ce se întâmplă cu copii care trăiesc și învață la lumina lumânării în locuințele neelectrificate din România? Guvernul a dorit respingerea proiectului de lege al USR pentru a veni cu propriul program care nu a rezolvat nici până astăzi problema gospodăriilor izolate neelectrificate din România. Ce s-a întâmplat până la urmă? Cine a câștigat, dar, mai ales, cine a pierdut în toată această situație?

La finalul anului 2018, împreună cu colegul meu deputat, Cristian Ghinea , am lansat Programul Național Prima Lumină prin care am propus instituirea unui sistem de vouchere dedicat familiilor ale căror locuințe nu au fost racordate niciodată la rețeaua electrică și care nu își permit să acopere cheltuielile de conectare. Prin voucherele în valoare de 7.000 lei pe care urmează să le primească aceste familii dacă proiectul este aprobat, costurile echipamentelor precum și costurilor auxiliare (transport, instalare etc) sunt acoperite.

Proiectul de lege pentru electrificarea locuintelor izolate a rezultat în urma unui demers complex ce a durat mai bine de un an. În primul rând, pentru că autoritățile nu cunoșteau situația completă, iar datele anterioare erau neclare (numărul gospodăriilor neelectrificate era de 67.738 la nivelul anului 2006, 287.434 în 2011 – potrivit recensământului sau 98.871 în 2012), am adresat mai multe solicitări de informații către toate Consiliile Județene din țară prin care am solicitat informații despre numărul locuințelor neelectrificate, numărul familiilor persoanelor și copiilor care locuiesc în aceste gospodării ș.a.
După o muncă laborioasă de centralizare a rezultatelor, am identificat aproape 34.000 de locuințe neelectrificate în care trăiesc peste 13.000 de copii. Date complete am primit de la 23 de județe din totalul de 42 de județe, ceea ce înseamnă că numărul copiilor care trăiesc și învață la lumina lumânării se apropie probabil de 20.000 de copii, la nivel național. Din păcate, există județe unde raportul caselor fără electricitate și numărul copiilor este de unu la unu sau chiar mai mult. Nu trebuie să uităm faptul că în spatele acestor cifre sunt destinele unor copii.

În al doilea rând, am organizat ateliere recurente pe teme sărăciei energetice și consumatorului vulnerabil la care au participat atât reprezentanți ai instituțiilor publice, ai marilor actori de pe piața de energie și reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale.

Proiectul de lege pentru Programul Național Prima Lumină referitor la acordarea de tichete pentru electrificarea locuintelor izolate din România a rezultat în urma acestui amplu proces și poate rezolva situația electrificării gospodăriilor izolate din România. Ce s-a întâmplat cu el? De ce nu este această problemă rezolvată încă? Proiectul a fost depus la Senat și a fost discutat în comisii. În mod surprinzător, în timpul ședinței comisiei, Ministerul Energiei a prezentat datele, care până atunci erau indisponibile, referitor la situația locuințelor fără lumină, însă nu a făcut nicio referire la numărul copiilor care locuiesc în aceste gospodării. Mai mult decât atât, ministerul a încercat să aducă argumente în cadrul ședinței comisiei pentru ca acest proiect de lege al USR, atât de necesar societății, să nu fie trecut.

Ulterior, proiectul a trecut tacit de Senat după ce în comisii a fost respins de majoritatea aflată la putere la acel moment. Proiectul trebuia să ajungă pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților, dar de aproape un an, acesta este închis ,,într-un sertar”.

Cum a abordat totuși Guvernul între timp situația locuințelor neelectrificate din zonele izolate? Ministerul Mediului a propus și el o ,,schemă măreață”, un program multianual pentru conectarea la energie electrică prin panouri fotovoltaice, pentru locuințele situate în zonele izolate. Ce rezultate are acest proiect?
Am trimis, în luna februarie, o interpelare Ministerului Mediului pentru a vedea care este stadiul de implementare al proiectului, ce sume au fost cheltuite până acum, câte case au fost electrificate. După mai bine de două luni în care am așteptat răspunsul, am constatat cu surprindere faptul că au fost depuse doar 114 cereri de finanțare pentru doar 1943 de locuințe izolate, în timp ce au fost acceptate doar 7 dosare care au solicitat finanțare pentru 115 gospodării izolate. Este evident faptul că Ministerul nu a reușit să colecteze suficiente dosare și nu a reușit să rezolve situația.

Ce se întâmplă cu restul locuințelor izolate și, în mod special, cu copiii care încă trăiesc în întuneric?
Pentru că ei sunt cei care au cel mai mult de suferit, mai ales acum când învățarea online devine atât de importantă pentru continuarea educației.

Inapoi