Parlamentul pe înțelesul tuturor: Întrebări și interpelări 

✍️ Atât Guvernul și fiecare dintre membrii săi, cât și celelalte organe ale administrației publice trebuie să răspundă, conform Constituției, la întrebările și interpelările pe care parlamentarii le formulează.
Acest demers venit atât din partea senatorilor, cât și din cea a deputaților reprezintă o formă de control parlamentar.
Altfel spus, folosindu-se de instrumentul întrebărilor și interpelărilor, parlamentarii pot să ceară informații cu privire la activitatea pe care o desfășoară Guvernul și celelalte autorități publice.

📌 Întrebările și interpelările se aseamănă dar au și aspecte care le deosebesc pe una de cealaltă. Spre deosebire de întrebare, interpelarea se referă mai mult la strategii politice, ceea ce conduce la dezbateri parlamentare.

➡️ Întrebarea este o simplă cerere adresată Guvernului sau administrațiilor publice pentru a răspunde dacă un fapt este adevărat, dacă o informaţie este exactă sau dacă Guvernul urmează să ia o hotărâre într-o situație clară. Nu pot fi adresate, însă, întrebări care privesc probleme de interes personal.
În majoritatea cazurilor, întrebările se depun în scris, dar există și opțiunea de a le formula oral și de a le citi într-o ședință de plen dedicată acestui lucru. Răspunsul întrebărilor este simplu (de tip da/nu) și poate veni în scris sau poate fi dat oral în Plenul Senatului.

➡️ În același timp, interpelarea este un demers mai complex prin care unul sau mai mulți senatori sau un grup parlamentar pot cere Guvernului explicații detaliate în legătură cu activitatea internă sau externă pe care o realizează în probleme importante. În cazuri excepționale, cele două Camere ale Parlamentului pot să adopte moțiune simplă pentru a-și exprima poziția cu privire la subiectul unei interpelări.
✍️ Interpelările pot fi formulate doar în scris. Răspunsul lor este complex și nu poate fi dat pe loc, așa cum se întâmplă în cazul întrebărilor.

🔘 În teorie, Guvernul și fiecare dintre membrii săi sunt obligați să răspundă la întrebări și interpelări în cel mult două săptămâni însă, în practică, acest termen poate fi depășit.

✅ În sesiune parlamentară, un senator poate adresa maximum două întrebări și o interpelare pe săptămână. În acest an, am depus 29 de întrebări și 14 interpelări, iar de la începutul mandatului am depus 135 de întrebări și 86 de interpelări (le puteți consulta aici: https://bit.ly/3bNlkmP). Multe dintre subiectele acestora au venit din probleme ale cetățenilor cu privire la sistemul de educație, sănătate, infrastructură sau urbanism.

📌 Vă invit să-mi scrieți la adresa: https://silviadinica.ro/contact/ dacă sunt aspecte pe care doriți să le aflați de la instituțiile statului.

Inapoi