Obținerea pensiei alimentare nu va mai fi o luptă crâncenă prin tribunale pentru părinții singuri!

De multe ori separarea unui cuplu se transformă într-un Război Rece în care copilul este inevitabil prins la mijloc.

Celălalt părinte ori nu plătește deloc pensia alimentară pentru creșterea copilului, ori întârzie nepermis de mult cu banii în fiecare lună- asta mi-au semnalat mai mulți părinți divorțați care își cresc copiii singuri.

Îmi doresc ca aceste situații să dispară, astfel că am depus un proiect de lege care să asigure plata pensiei alimentare fără niciun fel de întreruperi, printr-o instituție intermediară a statului. Copiii vor fi protejați și vor avea parte de o dezvoltare firească, iar părinții vor avea un sprijin în plus în creșterea acestora.

Cum va funcționa totul:

⮞ În urma divorțului, instanța va pronunța intermedierea plății la cererea unuia dintre părinți / cu acordul amândurora / sau din oficiu, acolo unde au existat cazuri de violență domestică;

⮞ Părintele care trebuie să plătească pensia alimentară va vira suma de bani către instituția responsabilă de intermediere, urmând ca aceasta să îi trimită mai departe către celălalt părinte;

⮞ Dacă pensia nu este plătită la termenul stabilit de instanță, instituția intermediară notifică ANAF și începe procedurile pentru recuperarea banilor de la părintele care trebuia să plătească;

⮞ În maximum 90 de zile de la termen, instituția efectuează oricum plata către părintele care așteaptă banii, pentru toate lunile anterioare, urmând să își recupereze banii de la părintele care nu a plătit.

👩👦Vor putea beneficia de acest serviciu părinții singuri are câștigă lunar o sumă de bani insuficientă pentru un trai decent, raportat la coșul minim de consum și cei care s-au separat în urma unei situații de violență domestică.

Pragul pentru intermedierea plății pensiei alimentare se calculează prin adunarea valorii nete a 2 salarii minime pe economie cu valoarea netă a unui salariu minim pe economie per copil aflat în întreținerea părintelui.

Inapoi