O șansă la viață decentă pentru copiii din familiile defavorizate

Astăzi, am depus la Senat un Proiect de lege prin care se crează cadrul legislativ pentru acordarea de alimente, îmbrăcăminte și produse de igienă copiilor și tinerilor proveniți din familii defavorizate, celor lipsiți, temporar sau permanent, de ocrotirea părinților, inclusiv în situațiile generate de calamități naturale, epidemii, pandemii, incendii sau accidente.

Peste 32% dintre copiii din țara noastră trăiesc sub pragul de sărăcie, iar peste 150.000 dintre aceștia adorm flămânzi, conform Raportului privind Respectarea drepturilor copilului în România realizat în 2019 de către Organizația Salvați Copiii și Avocatul Poporului.

De asemenea, în contextul pandemiei de Coronavirus, importanța unei igiene corespunzătoare și riguroase, atât în cazul adulților, cât mai ales în cazul copiilor, este extrem de importantă pentru împiedicarea transmiterii virusului și, din acest motiv, este necesar ca și copiii aflați în medii sociale defavorizate să poată avea acces la produse de igienă corespunzătoare. Ei au nevoie, din cauza lipsurilor financiare acute, și de îmbrăcăminte, și alimente.

Începând cu declanșarea stării de urgență, majoritatea comunităților sărace au rămas într-o și mai acută izolare, de aceea acest Proiect de lege vine să ofere comunităților locale instrumentele legale pentru a direcționa resurse financiare către copiii care se află în sărăcie extremă, copiilor aflați în comunitățile sărace sau în zonele vulnerabile – în condițiile actualei pandemii.

Sunt măsuri urgente, lipsurile acestor copii sunt acute, sper ca toate partidele politice să înțeleagă necesitatea acestor măsuri sociale.
Proiectul de lege poate fi consultat aici: https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=22858&pos=0&NR=b223&AN=2020

Inapoi