O lege a consumatorului vulnerabil pentru cei care au cea mai mare nevoie

Ieri am dezbătut, într-o primă ședință comună a Comisiei economice, industrii și servicii și a Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale, proiectul de lege care reglementează măsurile de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil din sistemul energetic, în lupta pentru combaterea sărăciei energetice. 

Scopul nostru este să avem o lege bună, care să producă efecte și care să îi identifice pe consumatorii vulnerabili. Vrem să ajungem la cei care au cea mai mare nevoie. 

În cadrul discuției am vorbit atât despre nevoia colectării și a interconectării datelor deținute de instituții, cu privire la gradul de sărăcie și la beneficiarii finali ai acestei legi, cât și despre simplificarea procedurii de obținere a ajutoarelor acordate pentru fiecare dintre tipurile de energie folosită de către consumatorii vulnerabili (energie electrică, termică, combustibili solizi și petrolieri, gaze naturale etc.). 

Legea consumatorului vulnerabil s-a lăsat mult așteptată. Nu este o problemă ușor de rezolvat, însă avem o primă formă a proiectului de lege, împreună cu opiniile și perspectivele valoroase ale invitaților. Vom găsi modalități pentru a integra propunerile primite. Discuțiile vor continua în această direcție. 

Zilele viitoare voi veni cu detalii despre cum poate fi obținut fiecare tip de ajutor acordat prin acest proiect de lege.

Inapoi