Legea consumatorului vulnerabil aplicabilă de la 1 noiembrie

Mă bucur că, după zecile de ore petrecute în cadrul Comisiei economice de la Senat pe care o prezidez, astăzi avem, în sfârșit, o lege care vine în sprijinul oamenilor care au nevoie de ajutor.

În Comisia economică de la Senat am reuşit: să dublăm valoarea de referință pentru combustibilii solizi, să ne asigurăm că este interzisă deconectarea pentru toți consumatorii vulnerabili şi, nu în ultimul rând, am simplificat procedura de acordare a ajutoarelor.

Legea consumatorului vulnerabil a fost adoptată în comisiile Camerei Deputaților și se va aplica anul acesta, de la 1 noiembrie.

Modificările propuse de către colega mea, Oana Țoiu, alături de colegii deputați USR PLUS, au fost susținute de grupurile parlamentare din coaliție și de minister. Astfel, plafoanele fixe de 250 de lei/lună pentru gaze, 500 de lei/lună pentru energie electrică și 160 de lei/lună pentru lemne au devenit plafoane minime. Mai mult, actualizarea valorilor de referințe se va face, de oricâte ori este necesar, rapid, prin Hotărâre de Guvern.

Membrii comisiilor pentru Muncă, Politică Economică și Industrii și Servicii au votat, de asemenea, și amendamentul propus de colega mea, Cristina Prună, care include raportarea anuală a situației beneficiarilor și a sprijinului acordat acestora, precum și un amendament care, conform GDPR, elimina prevederea prin care veniturile beneficiarilor deveneau informație disponibilă furnizorilor.

Nu în ultimul rând, colegii deputați USR PLUS au susținut propunerea Guvernului și a celorlalte grupuri parlamentare de a crește numărul de beneficiari.

Inapoi