Felicitări, UiPath!

Cea mai valoroasă companie IT românească, UiPath, s-a listat săptămâna aceasta la bursa de la New York, promovând România în faţa investitorilor de pe Wall Street.
În prima zi după listare, compania evaluată la 29 miliarde de dolari a atras peste 1,3 miliarde de dolari, în IPO (initial public offering), vânzând o parte din acțiuni către publicul larg.
La a doua zi după listare, compania a fost cotată la o valoare de piaţă de aproape 40 miliarde dolari.
UiPath utilizează instrumente digitale și inteligenţa artificială în automatizarea proceselor de rutină din domenii precum contabilitatea şi resursele umane, dar nu numai. Concret, UiPath construiește roboţi software, care pot ajuta orice tip de business în realizarea activităţilor repetitive, eliberând angajaţii de acest fel de sarcini pentru a-şi putea dedica eforturile către sarcinile strategice și alte acțiuni prioritare.
Printre clienții UiPath se numără atât companii mari, cât și agenții guvernamentale.
UiPath a pornit ca proiect într-un apartament din Bucureşti, în anul 2005. Prin ambiţia, munca și dorința de inovare a unor programatori şi matematicieni români, UiPath a crescut constant și astfel, în anul 2017, această firmă românească obținea prima reușită de proporții, prin atragerea unei finanţări de 30 de milioane de dolari de la câteva fonduri de investiţii, printre care şi Accel, compania de capital de risc care a investit în start-upuri de tehnologie majore din lume, precum Facebook, Dropbox, sau Spotify.
La doar un an distanță de la această reușită, în 2018 UiPath devenea primul start-up fondat în România, cu statutul de ”unicorn”, titlu acordat start-upurilor evaluate la peste un miliard de dolari.
Lansarea acestui proiect de la zero şi dezvoltarea lui într-o companie globală validată acum pe una dintre cele mai puternice burse din lume, dovedește faptul că este posibil ca firmele și antreprenorii românești să spargă bariera anonimatului și să producă schimbări inovatoare la nivel internațional.

Sursă foto: Bursa

Inapoi