Fără cercetători speciali în România

Fără “cercetători” speciali care câștigă într-un an cât un profesor în 10!

Înveți carte și devii profesor. Pentru că vrei să oferi generațiilor viitoare cunoștințele tale. Te așteaptă o penurie de posturi la școlile bune din orașe, pentru că pe acelea le ia “cine trebuie” și un salariu jignitor de mic pe care Guvernul ți-l crește doar cu 13% după cea mai mare grevă din învățământ după revoluție.

În România, mai există o variantă. Dacă ești special, poți să nu fi excelat academic în niciun fel și ajungi director de cercetare la stat, prin sistemul Pile-Cunoștințe-Relații.
Artur Găman este unul dintre speciali, director la INSEMEX Petroșani, institutul de cercetare al statului responsabil de securitate minieră și protecție antiexplozivă. Salariul brut al domnului director este de 17.000 lei/lună. La salariu se adaugă însă o colecție impresionantă de sporuri de încă 13.000 de lei/lună. În total ajunge la 30.000 lei într-o lună obișnuită.

Pe lângă sporurile lunare, Artur Găman și-a mai făcut cadou 25.000 de lei, în noiembrie de Ziua Cercetătorului, și-a însușit alți 25.000 de lei, iar de Paște și-a însușit alți 55.000. Sunt de sărbătorit la stat. În funcție de ce sporuri adună, acest individ a câștigat și 85.000 lei/lună din banii noștri. Nici nu am fi aflat de aceste sume paralele oricărei realități economice dacă nu se lupta Claudiu Năsui timp de 2 ani în tribunale pentru desecretizarea salariilor din institut.

Nu vă imaginați că domnul Găman este specialist cu reușite la privat care își merită banii. Artur Găman lucrează în INSEMEX încă din 1998 și ceea ce îl recomandă sunt pozițiile politice din PSD Petroșani. Practic, la câteva luni după ce a ajuns la conducerea PSD Petroșani, domnului Găman i-a căzut în poală și funcția de director.
Între timp, un profesor cu 10-15 ani vechime are un salariu de 7.390 lei brut. Asta după mărirea salarială din ianuarie. Cum putem accepta aceste discrepanțe nesimțite? În România, oamenii muncitori sunt sărăciți de taxe ca să se îmbogățească specialii angajați la stat. Clasa politică care guvernează pentru speciali trebuie înlocuită în totalitate, la alegerile de anul acesta. #FărăSpeciali

Inapoi