Doamnă Ministru al Educației Monica Anisie- Demisia!

Aseară, în cadrul unei emisiuni televizate, doamna ministru ne spunea cu nonșalanță că aproximativ 250.000 de elevi din România nu au acum acces la tehnologie și, deci, nu pot desfășura cursuri online. Și atunci cum se poate institui obligativitatea cursurilor online în aceste condiții? Cum se pot susține examenele cu acces echitabil la educație pentru toți copiii în clasa a VIII-a sau a XII-a? Care sunt garanțiile de sănătate oferite acestor copii, cadrelor didactice și familiilor lor? Cum vor rezista copiii, în plină vară, 3-4 ore, atât cât ține un examen, cu măștile pe față? Ce se evaluează în aceste condiții?
Eșecul doamnei ministru de a oferi alternative reale care să răspundă temerilor tuturor celor implicați, refuzul de a aduce în dezbatere publică soluțiile la aceste probleme sunt doar câteva din multele aspecte care denotă mai degrabă nepriceperea în această funcție publică.

Dar ce a făcut doamna ministru până acum?
Să le luăm pe rând, la preluarea mandatului, doamna Anisie:
– Pe tema rezultatelor dezastruoase de la testele PISA: „Nu trebuie neapărat să ne îngrijorăm de această evaluare a testelor PISA, e o evalare internaţională. (…) Accentul la aceste evaluări internaţionale nu cade neapărat pe ce ştiu elevii, ci pe aplicarea cunoştinţelor în situaţii concrete de viaţă”
– Pe alocarea bugetară aferentă Educației: “Nu am ce să fac cu banii dacă se alocă 6% din PIB Educației pe construcția actuală.”
– În cele din urmă, Educația și Cercetarea au primit împreună 2,7% din PIB în proiectul Bugetului 2020, adică cea mai mică alocare din istoria recentă pentru acest domeniu. Ce ne spunea doamna Anisie despre acest lucru: “Bineînțeles că primează Educația și întotdeauna am spus că educația și România educată nu se poate face fără să avem și o alocare bugetară corespunzîtoare, dar trebuie să privim integrat lucrurile și să ne concentrăm și asupra a ceea ce avem de făcut în viitor.”

De la declanșarea crizei provocată de pandemia coronavirus, doamna Anisie:

– 8 martie 2020: „Dacă există un caz confirmat, Inspectoratul Școlar Județean, împreună cu DSP, poate să ia decizia suspendarii cursurilor sau chiar închiderea clasei sau școlii, depinde de gravitatea cazului (…) La momentul acesta, vă pot spune că NU am luat în calcul suspendarea sau închiderea unităților de învățământ sau a universităților.”
– 9 martie 2020: “Toate școlile din România vor fi închise începând de pe 11 martie până pe 22 martie, cu posibilitatea de prelungire a măsurii”
– 7 aprilie 2020, despre examenele naționale: “Probele scrise ale evaluării naționale și bacalaureatului ar putea fi organizate în IULIE”
– 27 aprilie 2020, despre aceleași examene naționale : „Evaluarea națională va avea loc pe 15 IUNIE, Bacalaureatul începe pe 22 IUNIE”
– Aseară, 4 mai 2020, interviu televizat, răspunsurile succesive ale ministrului la o intrebare legată de purtarea măștilor în timpul examenelor: “Nu știu de unde a luat doamna informația că se cer măști în timpul examenelor, pentru că noi nu am luat inca o decizie” , “de fapt, vor sta distanțați și vor purta măști.”, “ În principiu, vor purta măști.”.
O serie de bâlbe, de stereotipuri comunicaționale (“voi consulta specialiștii”, “vom analiza”, “vom face”) care bulversează atât cadrele didactice, cât și elevii și părinții lor.

De aceea, eu îi solicit demisia doamnei Anisie.
Avem nevoie de un Ministru al Educației care să aibă curajul asumării deciziilor, care să lupte pentru bugetul instituției sale, pentru investiții, pentru echitate în educație și care să pună, cu adevărat, pe primul loc preocuparea pentru sănătatea și educarea tuturor elevilor

Inapoi