Desființarea SIIJ – propusă încă din luna februarie de Ministrul Justiției

❗ Pentru ca reforma în Justiție să nu rămână doar un obiectiv asumat în programul de guvernare, este necesar ca toți partenerii din Coaliție să susțină acest lucru și să procedeze ca atare. ❗

➡️ Soluția pentru deblocarea proiectului de desființare a SIIJ și a legilor justiției este tocmai aceasta: toți partenerii de guvernare trebuie să respecte propriile angajamente, asumate în scris în fața românilor și în relația cu Uniunea Europeană.

În primul rând, desființarea SIIJ putea fi realizată încă din februarie, de când Ministerul Justiției a propus proiectul și a fost aprobat și susținut de Guvern. Ministerul Justiției a transmis forma corectă, avizată favorabil și de Comisia de la Veneția, pe care UDMR o ignoră cu bună-știință.

➡️ „Mai mult, am propus coaliției și în grupul de lucru și alte soluții pentru deblocarea situației privind SIIJ: la cererea judecătorului sau procurorului care are calitatea de suspect sau inculpat, cauza să fie trimisă spre soluționare la un serviciu teritorial egal în grad și învecinat cu parchetul care efectuează urmărirea penală. Faptul că soluțiile sunt respinse sistematic, fără argumente solide, arată că nu toți partenerii din coaliție doresc desființarea reală a SIIJ și caută modalități de a menține în viață această structură”, a declarat Stelian Ion, ministrul Justiției.
În al doilea rând, legile justiției puteau fi aprobate din luna aprilie, după ce Ministerul Justiției a transmis proiectele pe 26 martie 2021.

USR PLUS nu va accepta cosmetizări ale legislației fără modificări de substanță și va insista asupra promovării liniilor apreciate deja inclusiv de organismele internaționale (Comisia Europeană, Comisia de la Veneția, GRECO).

Realitatea este evidentă pentru toată lumea și nu poate fi ignorată. Blocajul vine din coaliție și Parlament, nu de la Ministerul Justiției.

Inapoi