Ziua de 12 ore există în facultățile din România. Sunt cursuri gândite nefericit, dimineața, la prânz și seara, cu multe pauze între ele, care nu lasă studenților posibilitatea de a realiza alte activități. Când alăturăm programului încărcat și creșterea taxelor de școlarizare, devine clar că studenții fără posibilități materiale vor putea doar cu greu să ajungă la cursuri. Chiar în vară, această situație i-a făcut pe studenții de la medicină, din Iași, să protesteze.
Aceasta este o realitate cu atât mai dură, având în vedere că ministrul Investițiilor declară că aproximativ 90% dintre români trăiesc cu mai puțin de 4000 de RON lunar. Consecinţa o ştim cu toţii: abandonul universitar. Facultățile nu trebuie să fie doar pentru cine își permite. Avem obligația morală de a respecta tuturor dreptul fundamental: accesul la educație.
Am depus un proiect de lege ca studenții să poată avea un orar de maximum 8 ore pe zi la facultate. Proiectul nu scurtează numărul total de ore, ci doar uniformizează programul la nivelul unei săptămâni. Astfel, tinerii vor avea mai mult timp liber ca să poată fie să aprofundeze informațiile de la curs, să voluntarieze, sau să muncească în situația în care au nevoie de un venit.
Dacă proiectul nu devine lege, riscăm ca abandonul universitar să crească. Nu ne permitem acest fapt, căci deja aproape jumătate din studenții înscriși la licență părăsesc băncile facultăților fără diplomă!