Comunități de energie fara pic de voltaj

ANRE a venit cu mult așteptata reglementare a comunităților de energie, mai precis cu două modele posibile pe care vor să le implementeze în legislație.

Un punct din oficiu pentru efort, însă modelele rezultate sunt foarte rigide, birocratice și pun foarte multă presiune și dificultăți în sarcina comunităților de energie. Comunitățile mici, mai ales, vor fi puse pe butuci înainte de a se naște cum trebuie pentru că nu vor putea funcționa cu toată presiunea administrativă gândită de ANRE.

Să ne înțelegem, la nivel european comunitățile de energie sunt concepte foarte flexibile, care pot avea multe forme, dar ANRE pune o limită de doar 2 modele rigide:

În propunerile ANRE, primul model condiționează transferul de energie între comunitate și membrii ei, de o licență de furnizare pe care comunitatea trebuie neapărat să o aibă. Modelul 2 în schimb, nici măcar nu prevede acel transfer de energie între comunitate și membrii ei.

Colac peste pupăză, ANRE întârzie de vreo doi ani să reglementeze comunitățile de energie. În final, primim doar cele două modele.

În calitate de senator am propus un proiect prin care România ar face un prim pas în reglementarea nevoilor comunităților de energie, permițând autorităților să pună la dispoziție acoperișurile lor pentru panouri solare către aceste comunități.

Voi continua să susțin mereu măsurile care încurajează dezvoltarea sistemului energetic și care vor da puterea în mâinile cetățenilor!

Inapoi