Iulie 2023 a fost cea mai călduroasă lună din istorie. Consecințele schimbărilor climatice sunt clare și dureroase. Am văzut anul acesta cele mai grave incendii de vegetaţie din istoria Canadei şi Greciei inundaţii și valuri de căldură extremă, ploi torentiale si tornade pe tot globul. În România cu toții simțim ca valurile de căldură sunt mai dese, mai intense și țin mai mult. Mai dese sunt și episoadele violente de vijelii și ploi torențiale. Iar seceta a afectat pentru luni de zile zone mari din țară. Au apărut și mini-tornadele, Media anuală a temperaturii este mult mai ridicată, fiindcă a crescut numărul de extreme pozitive și a scăzut cel de extreme negative. Schimbările climatice au trecut de la teorie la realitate pe care o trăim, din pacate, foarte mulți dintre noi.
Probabil că unii dintre cei ce îmi citesc pagina vor spune ca vreme extremă a fost și în trecut. Însă, ce fac schimbările climatice este să influențeze frecvența și intensitatea acestor fenomene extreme.
În fiecare an Conferința Organizației Națiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice aduce noi perspective. Anul acesta COP28 merge către o verificare a realității cu privire la cât de departe a ajuns lumea în abordarea crizei climatice și cât de mult este nevoie de o corectare a cursului.
➡️Am participat virtual la sesiunile organizate de către #OECDatCOP28 privind adaptarea sistemelor de educație, rolul guvernelor și autorităților locale dar și adaptarea orașelor și a economiilor pentru a îndeplini țintele climatice.
➡️Am participat fizic la reuniunea parlamentară organizată de către Uniunea Parlamentară, unde reprezint România și cele 47 de țări ale Grupului 12Plus în Grupul de știință și tehnologie, Am intervenit în cadrul dezbaterilor în panelul în care s-au discutat măsurile de adaptare la schimbările climatice pentru grupurile vulnerabile; în celelalte sesiuni s-a discutat despre rolul Mecanismului internațional pentru pierderi și daune asociate schimbărilor climatice; eficiența controlului parlamentar al aplicării Acordului de la Paris.
➡️Panelul tematic Oportunități de creștere ecologică în România, organizat de Banca Mondiala (BM) a dezbătut concluziile raportului de țară al BM privind clima și dezvoltarea în România
➡️Întâlnire cu președinta senatului din Uzbekistan – Tanzila Narbayeva
Discuții alături de colegele parlamentar, presedinta comisiei de mediu din Parlamentul Greciei dar și cu Alexandra Attalides din Cipru.
➡️Din delegația Unicef Romania, prezentă la #cop28, a facut parte si Eva, membră a Board-ului copiilor, ce mi-a împărtășit din ideile și opiniile ei rezultate în urma întâlnirilor pe care le-a avut. Copii implicați, activi și care isi doresc mai puțină poluare și protejarea mediului înconjurător.