Amnistia, unul dintre „elefantii„ din OUG 13, revine

Comisia pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților reînvie subiectul amnistiei, prin amendamente aduse proiectului de modificare a Codului administrativ. Dacă inițiativa trece în această formă, se schimbă complet modul în care se fac angajările și destituirile la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), ceea ce înseamnă și 𝘀𝗮𝗹𝘃𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗽𝗿𝗲𝘀̦𝗲𝗱𝗶𝗻𝘁𝗲𝗹𝘂𝗶 𝗔𝗘𝗣 𝗱𝗲 𝗱𝗼𝘀𝗮𝗿𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗮𝗯𝘂𝘇 𝗶̂𝗻 𝘀𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂 𝗱𝗲𝘀𝗰𝗵𝗶𝘀 𝗱𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗰𝘂𝗿𝗼𝗿𝗶𝗶 𝗮𝗻𝘁𝗶𝗰𝗼𝗿𝘂𝗽𝘁̦𝗶𝗲.

Textele propuse de comisie:
1. Personalul aparatului de specialitate al Autorităţii Electorale Permanente cu statut de înalt funcţionar public parlamentar este numit, eliberat sau destituit din funcţie prin ordin al președintelui autorității, cu avizul birourilor permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului.
𝗔𝗺𝗲𝗻𝗱𝗮𝗺𝗲𝗻𝘁𝘂𝗹 𝗲𝗹𝗶𝗺𝗶𝗻𝗮̆ 𝗻𝘂𝗺𝗶𝗿𝗲𝗮 𝗽𝗿𝗶𝗻 𝗰𝗼𝗻𝗰𝘂𝗿𝘀 𝘀𝗮𝘂 𝗲𝘅𝗮𝗺𝗲𝗻, 𝗮𝘀̦𝗮 𝗰𝘂𝗺 𝗲𝗿𝗮 𝗽𝗿𝗲𝘃𝗮̆𝘇𝘂𝘁 𝗶̂𝗻 𝘁𝗲𝘅𝘁𝘂𝗹 𝗮𝗱𝗼𝗽𝘁𝗮𝘁 𝗶̂𝗻 𝗦𝗲𝗻𝗮𝘁.

2. Posturile de execuție și de conducere din cadrul aparatului de specialitate al Autorităţii Electorale Permanente se ocupă prin concurs, examen, numire sau modificarea raporturilor de serviciu ori de muncă, după caz, în condițiile legii și ale regulamentului de organizare şi funcţionare al Autorităţii Electorale Permanente.
𝗔𝗺𝗲𝗻𝗱𝗮𝗺𝗲𝗻𝘁𝘂𝗹 𝗶̂𝗻𝗹𝗼𝗰𝘂𝗶𝗲𝘀̦𝘁𝗲 𝘁𝗲𝘅𝘁𝘂𝗹 𝗮𝗱𝗼𝗽𝘁𝗮𝘁 𝗶̂𝗻 𝗦𝗲𝗻𝗮𝘁, 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗽𝗿𝗲𝗰𝗶𝘇𝗮 𝗰𝗮̆ 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶𝗹𝗲 𝘃𝗼𝗿 𝗳𝗶 𝗼𝗰𝘂𝗽𝗮𝘁𝗲 𝗽𝗿𝗶𝗻 𝗰𝗼𝗻𝗰𝘂𝗿𝘀 𝘀𝗮𝘂 𝗲𝘅𝗮𝗺𝗲𝗻 ,,𝗰𝘂 𝗮𝗽𝗹𝗶𝗰𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗰𝗼𝗿𝗲𝘀𝗽𝘂𝗻𝘇𝗮̆𝘁𝗼𝗮𝗿𝗲” 𝗮 𝗹𝗲𝗴𝗶𝗶 𝗖𝗼𝗱𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗮𝗱𝗺𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝗮𝘁𝗶𝘃.

Modificările vin pe fondul dosarului penal deschis pe numele președintelui AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică. Acesta este cercetat de procurorii DNA pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu și este acuzat că a demis, în mod abuziv, doi directori și a angajat 18 persoane fără concurs, încălcând normele legale.
Grupul USR din Camera Deputaților era pregătit să ceară întoarcerea proiectului la comisii, însă cel mai probabil nu se va ajunge până la acest punct de pe ordinea de zi a plenului. Vom urmări în continuare parcursul legii, iar în cazul în care va fi adoptată în această formă, o vom contesta la Curtea Constituțională.

Inapoi