La sfârșitul anului trecut vă anunțam că am depus un proiect de lege care să ne ajute să aflăm ce decizii iau universitățile, cine conduce lucrări de doctorat, cine sunt doctoranzii și temele pe care lucrează.
Inițiativa se află, acum, pe circuitul legislativ și a primit avize favorabile din partea Consiliului Legislativ și a Consiliului Economic și Social.
Cu toate acestea, Guvernul a emis un punct de vedere în care declară că nu va susține adoptarea legii.
Ce credeți că ne spune Guvernul?
Avem deja, de mulți ani, transparență în universități:
”Inițiativa legislativă nu poate fi susținută întrucât […] instituțiile de învățământ superior publică, încă din anul 2016, pe site-urile oficiale, informații de interes, cu respectarea Memorandumului menționat (”Creșterea transparenței și standardizarea afișării informațiilor de interes public”) și a Regulamentului general privind protecția datelor.”
Cu toate acestea, în lege nu există o obligație clară pentru publicarea informațiilor de interes, de către universități, pe site-ul oficial. Astfel, multe dintre aceste date, fie nu sunt de găsit pe site-uri, fie există, dar sunt incomplete și diferă în funcție de universitate, fie sunt obținute foarte greu, după o solicitare directă către universități, prin legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.
Este a doua oară, într-o săptămână, când ni se demonstrează că mai multă transparență încurcă și ar trebui să fim mulțumiți cu ce avem, după ce, în urmă cu câteva zile, coaliția de la putere a modificat regulamentul Camerei Deputaților prin care a redus transparența în Parlament.