În acest interviu altfel, am vorbit despre ce mă motivează să realizez proiecte în domeniul educației, ce mă însuflețește, dar și ce mă descurajează.
Vă invit să citiți interviul, #OmuldinspateleRolului:
𝗖𝗮𝗿𝗲 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗺𝗼𝘁𝗶𝘃𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗮𝗶 𝗶𝗻𝘁𝗿𝗮𝘁 𝗶̂𝗻 𝗽𝗼𝗹𝗶𝘁𝗶𝗰𝗮̆?
Sentimentul de revoltă apărut după tragedia de acum 6 ani de la Colectiv m-a impulsionat să mă implic, cu tot ce pot, pentru a schimba în bine lucrurile în țară, astfel încât să nu mai existe vreodată o astfel de tragedie în România.
În noiembrie 2015 i-am contactat pe cei de la USR pentru a afla ce proiecte au și cum mă pot implica în singurul partid civic existent la acea vreme, unde era nevoie de oameni curați, cu dorință de implicare, de oameni ”altfel” decât tot ce a fost până acum în politica ultimilor 31 de ani.
𝗖𝗮𝗿𝗲 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗺𝗼𝘁𝗶𝘃𝗮𝘁̦𝗶𝗮 𝘁𝗮 𝗶̂𝗻 𝗱𝗼𝗺𝗲𝗻𝗶𝘂𝗹 𝗲𝗱𝘂𝗰𝗮𝘁̦𝗶𝗲𝗶?
Am fost și eu copil, iar la rândul meu, am acum doi copii. Știu ce mult contează educația pentru formarea în viață și pentru dezvoltarea personală armonioasă.
Îmi doresc ca toți copiii să aibă acces egal la educație. Locul sau familia în care ne-am născut nu ar trebui să fie o piedică pentru nimeni în calea învățării. Vreau ca tinerii României să poată avea parte de un învățământ de calitate, care să îi pregătească pentru viață și care, în același timp, să îi modeleze în cetățeni responsabili.
Mă preocupă foarte mult să acționez pentru egalitatea de șansă a femeilor pe piața muncii, luând în calcul importanța împărțirii sarcinilor casnice în familie, dar și problemele și neajunsurile cu care se confruntă familiile monoparentale.
𝗖𝗲 𝗶̂𝘁̦𝗶 𝗽𝗹𝗮𝗰𝗲 𝘀𝗮̆ 𝗳𝗮𝗰𝗶 𝗶̂𝗻 𝘁𝗶𝗺𝗽𝘂𝗹 𝗹𝗶𝗯𝗲𝗿?
Cel mai mult îmi place să citesc, să grădinăresc, să gătesc, și bineînțeles să călătoresc și să petrec timp cu familia.
𝗖𝗮𝗿𝗲 𝘀𝘂𝗻𝘁 𝗹𝘂𝗰𝗿𝘂𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝘁𝗲 𝗶̂𝗻𝘀𝘂𝗳𝗹𝗲𝘁̦𝗲𝘀𝗰 𝗶̂𝗻 𝗮𝗰𝘁𝗶𝘃𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲𝗮 𝘁𝗮?
Interacțiunile cu oamenii. Sunt mereu deschisă la dialog și am organizat întâlniri cu oamenii care vor să vadă cum decurg lucrurile în Parlament și care au avut întrebări la adresa mea sau a activității de parlamentar. De asemenea, mă bucur să primesc mesaje și comentarii la postările de pe pagina de Facebook și folosesc practic fiecare prilej, față în față sau online, prin care să încurajez schimbul de idei. Este incredibil câte putem învăța unii de la alții.
𝗖𝗲 𝗰𝗿𝗲𝘇𝗶 𝗰𝗮̆ 𝗮𝗿 𝗳𝗮𝗰𝗲 𝗰𝗮 𝗮𝗰𝗲𝗮𝘀𝘁𝗮̆ 𝗹𝘂𝗺𝗲 𝘀𝗮̆ 𝗳𝗶𝗲 𝘂𝗻 𝗹𝗼𝗰 𝗺𝗮𝗶 𝗯𝘂𝗻?
Lumea noastră ar deveni un loc mai bun dacă am fi mai empatici și mai atenți cu cei din jurul nostru, dacă am învăța să ne ajutăm reciproc și dacă am învăța să înțelegem oamenii, nu doar să-i auzim.
𝗖𝗲 𝗹𝘂𝗰𝗿𝘂𝗿𝗶 𝗰𝗿𝗲𝘇𝗶 𝗰𝗮̆ 𝘀𝘂𝗻𝘁 𝗲𝘀𝗲𝗻𝘁̦𝗶𝗮𝗹𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗳𝗶𝗲𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗰𝗼𝗽𝗶𝗹?
Cred că fiecare copil are nevoie să fie încurajat să își păstreze creativitatea și să își valorifice unicitatea, să fie susținut pentru a ști că poate reuși orice își propune, să aibă curaj să experimenteze, să își urmeze visurile și să se bucure de fiecare moment.
𝗔𝗶 𝘀̦𝗶 𝘁𝘂 𝗺𝗼𝗺𝗲𝗻𝘁𝗲 𝗱𝗶𝗳𝗶𝗰𝗶𝗹𝗲 𝗶̂𝗻 𝗮𝗰𝘁𝗶𝘃𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲𝗮 𝘁𝗮?
Da, în unele zile sunt chiar multe. Dar cel mai mult mă întristează când văd că nu se întâmplă lucruri care s-ar putea face dacă oamenii și le-ar propune și s-ar zbate pentru ele cu intențiile potrivite și cu obiectivul unui bine colectiv, mai mare.
Totuși, acest lucru mă motivează și mai mult să caut să construiesc sau să reconstruiesc: proiecte benefice, șanse egale, perspective.
𝗖𝗲 𝘁̦𝗶-𝗮𝗿 𝗺𝗮𝗶 𝗽𝗹𝗮̆𝗰𝗲𝗮 𝘀𝗮̆ 𝗮𝗱𝗮𝘂𝗴𝗶 𝘀𝗮𝘂 𝘀𝗮̆ 𝗮𝗳𝗹𝗲 𝗰𝗶𝘁𝗶𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶 𝗻𝗼𝘀̦𝘁𝗿𝗶 𝗱𝗲𝘀𝗽𝗿𝗲 𝘁𝗶𝗻𝗲?
Am fost aleasă ca reprezentant al Grupului 12 Plus (un grup de 47 de țări, majoritatea europene, alături de Australia, Canada, Noua Zeelandă și Israel), astfel că în acest an coordonez inițiativele din Grupul de lucru pentru Știință și Tehnologie al Uniunii Interparlamentare privind combaterea schimbărilor climatice, ceea ce va constitui un suport important pentru a propune legi sustenabile și racordate la realitate. Consider că trebuie să luăm măsuri urgente și să căutăm soluții de durată pentru protejarea mediului și pentru evitarea schimbărilor climatice drastice care ne-ar putea afecta viața cotidiană și sănătatea.
Am inițiat Programul Național Prima Lumină, un proiect de suflet prin care mi-am dorit să ajut copii din zone izolate și fără acces la energie electrică să aibă o șansă la obținerea energiei electrice. Există zone unde raportul caselor fără electricitate și numărul copiilor este de unu la unu sau chiar mai mult. Situația este dureroasă pentru că în aceste case neracordate la rețeaua electrică trăiesc mulți copii care își fac temele la lumina lumânării și își duc viața privați de beneficiile pe care le aduce energia electrică – nu au lumină, nu pot avea un calculator și ajung astfel să fie excluși de societate. Din păcate proiectul a rămas blocat la Camera Deputaților.
Am alergat la maratonul de la Sibiu pentru proiecte sociale – Spitalul de neonatologie din Sibiu (cursa de 5 km). Anul acesta intenționez să particip la cursa de 10 km. Nu sunt o sportivă de performanță, dar îmi place să mă implic perseverent în cauze care contează și în care cred.
Interviul este disponibil la adresa: https://www.facebook.com/usrpluseducatie/posts/145976151152093.