Pentru a avea directori buni trebuie să avem candidați buni

Probabil că cel mai important moment din acest an în învățământul preuniversitar este concursul pentru directorii de școli.

Metodologia de organizare a concursului s-a publicat ieri în Monitorul Oficial. Avem nevoie de aproape 10.000 de directori care să construiască pentru copii și care să aducă școala românească în secolul XXI. De ce este important?

Ultimul concurs a fost organizat în 2016 și de atunci societatea românească a devenit mai divizată, numărul copiilor care trăiesc în sărăcie s-a înmulțit, iar pandemia nu a făcut decât să adâncească niște falii care existau dinainte. Un director este un om care lucrează pentru comunitate iar măsurile pe care implementează în școală au efect direct asupra bunăstării și viitorului elevilor. Dacă ni se pare absurd ca un director să aibă o asemenea influență asupra situației copiilor din comunitatea lui, trebuie să recunoaștem că, de multe ori, școlile ajung să fie conduse de persoane care nu știu să identifice probleme și să construiască. Uităm că o funcție nu valorează nimic fără o viziune și o strategie de dezvoltare. Concursul pentru directori școlari înseamnă o șansă de a pune învățământul preuniversitar pe drumul unei schimbări de la cel mai însemnat nivel: școala.

Știu că mulți oameni de bună credință se gândesc să participe la concurs. Trebuim să fim conștienți că fără ei școala românească va merge tot în jos, reciclând aceleași persoane în posturile de conducere. Chiar și așa, mulți au îndoieli cu privire la concurs. De ce ar participa dacă nu ești evaluat pentru competențele de manager, ci pentru câte legi și ordine de ministru poți memora? Dacă procesul de înscriere este complicat? Dacă e posibil ca cineva mai puțin pregătit să îți ia locul?

Concursul organizat în septembrie are toate șansele să fie altfel și să răspundă acestor îndoieli:
👉 Proba scrisă și interviul se vor baza pe evaluarea competențelor și a abilităților de lider. Nu se va pune accentul pe memorare de legi și ordine de ministru;
👉 Pentru înscriere, candidatul urcă o serie de documente pe o platformă online specială. Documentele nu sunt numeroase, sunt câteva acte de indentificare, de certificare a studiilor și a vechimei în funcție;
👉 Din comisia de evaluare a interviului va face parte, pentru prima oară, și un reprezentant al departamentului de resurse umane din cadrul companiilor mijlocii, mari și foarte mari.

Pe 15 septembrie începe depunerea candidaturilor. Voi încerca ca până atunci să fac cât mai vizibil concursul și, mai ales, mă voi strădui să încurajez toți oamenii pasionați și cu viziune să candideze pentru un mandat de construcție și dezvoltare. Sunt sigură că acești oameni există. Până pe 26 septembrie, ei trebuie să iasă în față.

Inapoi