Să nu uităm despre Holocaustul împotriva romilor

Astăzi comemorăm Holocaustul împotriva romilor (Samudaripen sau Porajmos). O treime din populația roma din Europa a fost omorâtă în genocidul orchestrat de un regim criminal, pentru că a fost considerată „inferioară din punct de vedere rasial”.

Nici până astăzi nu știm cu siguranță câți oameni au pierit în timpul genocidului – estimările istoricilor vorbesc de până la 500.000 de victime de etnie roma și sinti din Europa. Oameni torturați și schingiuiți, închiși în lagăre, împușcați în masă, gazați.

Ziua de 2 august a fost aleasă pentru comemorarea Holocaustului împotriva romilor, pentru că, în 2 august 1944, la Auschwitz-Birkenau, până la 4.300 de romi, inclusiv copii, au fost gazați.
În România, în iunie 1942, regimul lui Antonescu, aliatul naziștilor, a ordonat deportarea în Transnistria a circa 25.000 de romi, din care aproape jumătate au pierit de foame și boli, închiși în lagăre sau împușcați. Despre tragedie se vorbește încă prea puțin în cărțile de istorie.

Este de datoria noastră să nu uităm trecutul, pentru a nu-l mai repeta și pentru a cinsti memoria oamenilor nevinovați uciși în numele extremismului.

Inapoi