Poliția Română – achiziție a unui sistem IT de recunoaştere facială în valoare de aproape 1 milion de euro

Astăzi este luni, ziua în care putem depune interpelări şi întrebări către ministere.

Aşadar, în timp ce populația țării este preocupată cu respectarea normelor sanitare, cu păstrarea locurilor de muncă în aceste timpuri extrem de complicate generate de pandemia SARS-CoV-2, aflăm din presă, fără o dezbatere publică prealabilă reală la nivelul societății din România, faptul că Poliția Română a atribuit, prin licitație, unei companii private un contract de 4,779 milioane de lei, fără TVA, “pentru furnizarea unui sistem IT de recunoaștere facială a persoanelor după imaginile și fotografiile furnizate de diverse surse, precum camere de supraveghere și telefoane mobile.”

Din Caietul de sarcini al licitației, descoperim că: „Soluția va oferi funcționalități de căutare/verificare/comparare ale imaginilor faciale digitale din repository asociate cu cele provenite din diferite surse (CCTV, webcam, telefoane mobile, rețele de socializare, ATM cam).”

❗️Vorbim, așadar, despre aproximativ 1 milion de euro plătiți de către Poliția Română, din bani publici, pentru o tehnologie care ridică extrem de multe semne de întrebare în privința respectării dreptului fundamental la viață privată.

Potrivit Constituției României:
➡️ARTICOLUL 26 – Viața intimă, familială și privată
(1) Autoritățile publice respectă și ocrotesc viața intimă, familială și privată.
(2) Persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăși, dacă nu încalcă drepturile și libertățile altora, ordinea publică sau bunele moravuri.
➡️ARTICOLUL 28 – Secretul corespondenței
Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poștale, al convorbirilor telefonice și al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil.
De asemenea, Conventia Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) prevede:
➡️Conform ARTICOLULUI 8 – Dreptul la respectarea vieţii private şi de familie
1. Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale.
2. Nu este admis amestecul unei autorităţi publice în exercitarea acestui drept decât în măsura în care acesta este prevăzut de lege şi constituie, într-o societate democratică, o măsură necesară pentru securitatea naţională, siguranţa publică, bunăstarea economică a ţării, apărarea ordinii şi prevenirea faptelor penale, protecţia sănătăţii, a moralei, a drepturilor şi a libertăţilor altora.

Aşadar, având în vedere argumentele legale care privesc dreptul la viață privată, avem nevoie, ca societate, să știm răspunsurile la următoarele întrebări pe care le-am adresat şi prin intermediul Interpelării depuse astăzi la Senat:
❓Care sunt toate specificațiile tehnice din Caietul de sarcini al acestei atribuiri de contract?
– Ce date vor fi prelucrate?
– Care este temeiul juridic pentru prelucrarea unor astfel de date?
– Care este explicit sursa datelor folosite de sistem?
– Unde vor fi stocate aceste date și pentru cât timp?
– Cine le colectează, stochează, prelucrează și interpretează?
– Ce măsuri sunt preconizate pentru a se garanta securitatea informatică a datelor prelucrate?
– Cine va avea acces la aceste date?
– Este oportună o astfel de achiziție în vremuri de criză sanitară și economică?

Tehnic, a fost anunțat public că “odată ce sistemul va fi conectat, cel puţin 2 milioane de profile vor putea fi comparate în câteva secunde”. De unde provine această bază de date? La nivelul UE este în derulare o dezbatere intensă pe această temă controversată, iar în legislația europeană, o tehnologie bazată pe algoritmi capabili să exploreze în milioane de fotografii personale din conturile de social media, în acest moment, nu este legală.
Consider că măsura este disproporționată față de scopul enunțat, ca atare am solicitat, public, să ne fie comunicat în baza și în spiritul cărei legi s-a luat decizia alocării bugetare și a lansării acestui contract de către Poliția Română.

Nevoia de digitalizare a serviciilor publice oferite de statul român este prioritară. Dar acest deziderat nu poate fi realizat decât prin investiții eficiente cu beneficii reale pentru cetățean, nu prin licitații pe bani publici pentru servicii care pot leza dreptul la intimitate al oricărui cetățean onest din această țară.

Vă țin la curent cu răspunsul pe care îl voi primi.

Inapoi