Studenții nu se regăsesc în Colegiul Medicilor și nu se știe unde profesează, spune președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Daniel Coriu.
Răspunsul e simplu: străinătate sau reprofilare! Motivul? Un examen de rezidențiat învechit, neconform și nepotrivit pentru necesitățile actuale! După ce termină 6 ani de studii, studenții ajung față-n față cu un sistem rece, corupt și măcinat de probleme.
„Examenul de rezidențiat este contemporan cu preistoria. O mașinărie veche îți corectează testul, iar studenții trebuie să fie mai preocupați de modul în care încercuiesc grilele decât de acumularea de informații utile. De exemplu, mașinăria, fiind veche, poate face greșeli. Dacă nu pui foaia corect la scanare sau o așezi înclinată, îți poate greși grilele. Și ce faci atunci? Lași viitorul rezidenților să fie decis de o mașinărie care ar trebui să fie piesă de muzeu? Este nevoie de digitalizarea examenului. Unde mai pui că manualele din care înveți nu corespund cu ceea ce fac studenții în facultate”, mi-a povestit Mădălin, medic rezident în România.
Încă de la început, sistemul medical le pune piedici viitorilor medici: îi îngroapă în birocrație, le pune pe umeri un volum imens de informații care trebuie învățate rapid, dar care, în final, nu ajută la nimic. Asta în contextul în care Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, se plânge că România se confruntă cu un deficit uriaș de medici.
Domnule ministru, România se află pe primul loc în UE la numărul de absolvenți de medicină, însă avem cel mai mare deficit de medici. Cine este responsabil pentru „evaporarea” celor 3.000 de absolvenți de medicină? Ieșiți public și spuneți că avem deficit de medici, dar nu tot dumneavoastră ar trebui să oferiți soluții? Nu trebuia să puneți în aplicare reforma în sistem despre care vorbiți de când ați preluat conducerea Ministerului Sănătății?