În primăvară, ministrul Mediului, Tánczos Barna declara că ”arderile de gunoaie sunt la marginea Bucureștiului și n-ar trebui să avem probleme în centru. Cu cât bate vântul mai tare, cu atât e mai mare dispersia și arată senzorii o poluare mai mică.”
Între timp, Comisia Europeană a decis să trimită România în judecată la Curtea Europeană de Justiție pentru nerespectarea normelor de combatere a poluării și neîndeplinirea obligației de a adopta un program de control al poluării atmosferice.
Anual, în țara noastră, peste 29.000 de oameni mor prematur, din cauze asociate poluării.
Din 2019 până în prezent, conform datelor ISU București-Ilfov, au fost arse peste 870 de tone de deșeuri, numai în București și localitățile ilfovene. Cu toate acestea, sancțiunile aplicate pentru astfel de fapte sunt infime.
Inițiativa colegului meu, Dragoş Popescu, pe care o susțin în calitate de co-inițiator propune o nouă legislație de mediu, care înăsprește sancțiunile pentru a putea lupta eficient împotriva celor care ard și îngroapă ilegal deșeurile sau care comit alte infracțiuni de mediu.
Această lege este o gură de aer curat de care toți avem nevoie. Dacă va fi votată, îngroparea, arderea sau incendierea ilegală a deșeurilor va constitui infracțiune și se va pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Dacă vrei ca parlamentarul care te reprezintă să voteze această lege în numele tău, poți semna petiția aici:https://www.petitieonline.com/spune-i_parlamentarului_tu_c_vrei_s_respiri_aer_curat?fbclid=IwAR1Ebn4uS7FOBp2py6Oe9SYthDxh92nUqqRTh4Tfm0Pn7C0awC2U6Zad0nQ