Masă rotundă despre raportarea incidentelor de violență domestică

Azi am participat la o Masă Rotundă organizată de Președinta Senatului, Anca Dragu, alături de colegii mei senatori, Ștefan Pălărie, Oana Țoiu și Alina Gorghiu, și colega mea deputată Mara Calista, pentru o discuție cu reprezentanții Misiunilor Diplomatice în România, pe tema intervențiilor transfrontaliere asupra posibilelor măsuri sau soluții de a încuraja victimele să raporteze incidentele de violență domestică.
Aceste discuții sunt necesare, având în vedere faptul că numărul vizitatorilor pe platformele ONG-urilor specializate în combaterea violenței domestice a crescut de peste 3 ori față de anul 2019, în timp ce numărul apelurilor la serviciul de urgență 112 cu privire la conflicte și agresiuni fizice cu victime a crescut cu aproape 18% față de anul 2019, iar numărul de persoane care au apelat linia telefonică ANES destinată victimelor violenței domestice s-a dublat, conform cercetării “Femeile în timpul și după coronavirus: Informare, Cercetare și Advocacy pentru Egalitate de Gen”.
Astfel, printre principalele aspecte discutate s-au numărat metodele prin care să punem stop izolării victimelor și să le încurajăm să vorbească, unde am dezbătut diverse moduri de acțiune deja existente în diverse tări, precum modelul francez de semnalare a cazurilor de violență domestică în farmacii, sau metodele de acțiune aplicate cu succes în Mexic, precum campaniile de conștientizare, îmbunătățirea legislației și liniile telefonice pentru ajutor de urgență.
De altfel, un aspect extrem de important al problemei este lipsa de conștientizare a faptului că victimele violenței domestice nu se rezumă doar la fete și femei, existând și un procent de băieți și bărbați, care sunt supuși acestui tip de violență.
Dezbaterea a pus un accent special pe aspectul violenței psihologice, fenomen care prinde amploare și a cărui combatere este deja explorată prin campanii de conștientizare în Danemarca.
Având în vedere aceste perspective discuția a adus argumente atât pentru nevoia facilitării accesului victimelor la sprijin psihologic, cât și pentru necesitatea formării unei poliții specializate pentru a acționa în astfel de situații.
Evenimentul a fost apreciat de către toți participanții pentru atenția pe care o atrage asupra subiectului violenței domestice și a nevoii urgente de a rupe izolarea victimelor și de a le încuraja să caute ajutor.
#SignalForHelp #OprimViolențaDeAcasă

Inapoi