Implicațiile acțiunilor noastre asupra mediului înconjurător

Pentru că astăzi este o altă zi în care putem fi mai conștienți de implicațiile acțiunilor noastre asupra mediului înconjurător, vă atașez un raport al Curții de Conturi a României, numit „Analiză şi diagnoză în gestionarea deşeurilor menajere”, acțiune de auditare desfăşurată în perioada 16 septembrie 2019 – 28 februarie 2020 la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA), Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) şi Garda Naţională de Mediu (http://www.rcc.ro/Publicatii/Sinteza_deseuri_16032021.pdf).
Raportul evidențiază faptul că peste 90% din deşeurile municipale generate de populaţie şi de agenţi economici sunt colectate în amestec, și doar sub 10% din această cantitate este colectată separat.
Avem o rată de depozitare a deşeurilor de peste 60%, determinată mai ales de gradul scăzut de colectare separată a deşeurilor. Astfel, ținta asumată de reducere treptată a cantităţilor de deşeuri municipale eliminate prin depozitare nu se poate realiza.
Din cauza depozitării deșeurilor în spaţii neconforme avem un impact negativ semnificativ asupra aerului, apelor şi solului, biodiversităţii şi, în final, asupra sănătăţii populaţiei.
Deși avem toate directivele europene transpuse în legi naționale, autoritățile locale fie nu le cunosc, fie nu știu să le interpreteze, fiind mult prea vaste și greu de implementat.
Ministerul Mediului, în colaborare cu mai multe ONG-uri specializate, cu experți în domeniu, lucrează deja la mai multe modalități de a ajuta comunitățile locale să adopte și să implementeze colectarea separată a deșeurilor. Numai împreună, administrație centrală și actorii din administrațiile locale, putem reuși să combatem poluarea produsă de deșeurile menajere.
Raportul Curții de Conturi este un semnal de alarmă pentru noi toți: nu mai putem ignora la nesfârșit problema deșeurilor pentru că asta ne costă sănătatea prin poluarea pe care o generează permanent.

Inapoi