Despre compensarea facturilor la energie si gaze

În acest moment avem două legi prin care sunt ajutați oamenii pentru a atenua efectul creșterii facturilor – legea consumatorului vulnerabil și Ordonanța 118 care compensează facturile la energie și gaze pentru consumatorii casnici.

Articolul 1, alineat (7) al acestei Ordonanțe spune că beneficiarii compensării sunt cei care se încadrează în limitele de consum prevăzute la articolul 3 și NU beneficiază de subvenție pentru consumatorul vulnerabil.

Dar sunt situații, și probabil nu puține, în care consumatorul vulnerabil ar primi subvenție mai mică decât o persoană care primește compensarea prin Ordonanța 118.

Regăsim deja un astfel de exemplu în presă – avem un consumator vulnerabil, cu venit cuprins între 920-1040 lei și cu factura de 880 lei la gaze și un consumator cu venituri mai mari, care are o factură cu aceeași sumă.
Conform calculului prevăzut în legea consumatorului vulnerabil, acesta va primi un ajutor de 100 lei pentru acea factură, mai mic decât compensarea de 220 lei oferită consumatorului cu venituri mai mari, prin Ordonanța 118.

Pentru astfel de cazuri, Ordonanța vine cu o precizare la articolul 4: În situația în care compensarea acordată prin Ordonanță este mai mare decât suma acordată consumatorului vulnerabil atunci aceștia beneficiază de compensare, calculată ca diferența dintre compensare și nivelul ajutorului acordat.

Adică, persoana cu venituri mici primește același sprijin cu cea care are suficiente venituri și poate să suporte o astfel de factură.

Atunci, cum ajutăm consumatorii vulnerabili?

În momentul când Ordonanța 118 se va discuta în Senat voi depune un amendament pentru a corecta această situație.
Consumatorii vulnerabili trebuie protejați în mod real; este o măsură normală în orice societate și ține de responsabilitatea socială.

Inapoi