În cele ce urmează mă voi referi la dezvoltarea României după aderarea la UE.
Vă prezint în infograficul de mai jos evoluția exporturilor și importurilor de produse agroalimentare ale României post-aderare la Uniunea Europeană. Creșterile sunt semnificative de la an la an, este adevărat, cu mici deviații survenite din cauza factorilor climatici.
Ba chiar într-o analiză făcută pe ultimii 20 de ani luând în calcul diferențiat alte trei țări din blocul fost comunist, observăm că ritmul mediu anual de creştere al exporturilor de produse agro-alimentare a fost de peste 17% în România, aproape 14% în Polonia, de peste 12% în Bulgaria şi aproape 7,5% în Ungaria.
Ce putem face pentru a îmbunătăți evoluția exporturilor de produse agroalimentare?
– Potențialul agricol să poată fi prelucrat pentru obținerea de produse finite – Oficiul de Statistică al Uniunii Europene, Eurostat nota în anul 2016: „au fost 10,5 milioane de ferme, în 2016, în UE-28. Aproximativ o treime din total (32,7%) au fost plasate în Romania, urmată de Polonia cu 13,5%. Următoarele ponderi sunt deţinute de: Italia (10,9%); Spania (9,0%) şi Grecia (6,5%)”
– Angrenarea terenurilor agricole în ferme medii și încurajarea asocierii agricultorilor – în prezent terenurile agricole românești sunt extrem de fărâmițate: 89,5% din exploatațiile agricole sunt sub 5 hectare.
– Accesarea mai amplă a resurselor disponibile la nivel european pentru activități de:
o Digitalizare
o Inovare
o Economie verde.