Singura barieră în calea adoptării legii Romexpo în Senat, prin care statul cedează gratuit un teren din București care valorează sute de milioane de euro, este Comisia Economică, pe care o prezidez.
Presiunile care se fac pentru adoptarea rapidă a proiectului de lege au depășit orice limită, acum se încearcă scoaterea Comisiei Economice de la raportul pe această lege.
Ca să ajungă la vot în plenul Senatului, legea trimisă la reexaminare de Președintele Iohannis, are nevoie de raport de la Comisia economică și de la Comisia juridică.
În urmă cu o săptămână, Comisia juridică prezidată de Iuliana Scântei a aprobat pe repede înainte un raport de adoptare, cu amendamente, fără consultarea Consiliului Concurenței, fără dezbatere, fără transparență. Unul dintre amendamente este chiar despre posibilitatea realizării în termen de maxim 40 de ani a unei potențiale investiții de la data transferului de proprietate despre care nu avem nicio descriere clară, făcându-se referire doar generic la “proiecte de dezvoltare urbană”.
Mai mult, depășindu-și complet atribuțiile, senatoarea Iuliana Scântei a încercat să forțeze punerea legii și pe ordinea de zi a Comisiei Economice ca să dăm un vot la fel de repede. M-am opus acestei inițiative și planul a eșuat.
Am anunțat, însă, că săptămâna viitoare, joi, organizăm la Comisia Economică o dezbatere pe tema legii cu toate părțile implicate și interesate, de la primărie, Consiliul Concurenței, Ministerul Justiției, Camera de Comerț și oameni de afaceri.
Între timp aflu că doamna Scântei a depus la Biroul Permanent al Senatului o adresă prin care mă acuză de blocarea activității Senatului pentru că nu am dat raport legii și, mai mult, cere scoaterea Comisiei Economice de la raportul pe această lege, pe motiv că această comisie nu are competența necesară pe subiect.
Îi reamintesc și public doamnei Scântei că în legislatura trecută când a fost discutată prima dată această lege, Comisia Economică a fost singura comisie raportoare pe subiect. În legislatura prezentă, Comisia juridică A CERUT să fie repartizată pentru raport comun, alături de Comisia Economică, după întoarcerea legii pentru reexaminare.
Vreau să cred că toți senatorii și toate partidele pun pe primul plan interesele României și nu interesele imobiliare ale unor grupuri. Tocmai de aceea, terenul de la Romexpo nu poate fi cedat gratuit de stat. Avem nevoie să ne valorificăm activele statului în mod transparent și printr-o licitație deschisă adresată pieței și cu respectarea competiției.
Foto: G4Media.ro