Educație Fără Bariere

Ai obosit să citești fraza aceasta, știu. 

Să o vezi scrisă în rapoarte, editoriale

și strategii; să auzi cum o promite toată

lumea și să observi, de fapt,

că nu se schimbă nimic. Pentru mine,

educația pentru toți nu este un clișeu,

ci un scop. Unul pentru care lucrez,

din Parlament.

Program predictibil la facultate 

Dacă ziua de lucru a unui angajat obișnuit are 8 ore, cum ne putem aștepta ca studenții să petreacă 12 ore la facultate și să mai aibă și timp să învețe după aceea? Proiectul de lege pe care îl propun repară acestă situație și fixează programul elevilor la maximum 8 ore petrecute pe zi, la facultate. 


Facultăți cu adevărat accesibile pentru tineri cu dizabilități

Studenții cu dizabilități vor să învețe! Pentru a și reuși, au nevoie de facultăți accesibile - ca infrastructură, ca materiale de curs, ca proces de predare și sprijin pentru învățare. Proiectul de lege vine cu o serie de prevederi adaptate nevoilor lor. 


Sprijin pentru studenții români de pretutindeni 

În acest moment, tinerii basarabeni care studiază în România sunt discriminați - bursa dedicată studenților români de pretutindeni nu se poate cumula cu bursa de performanță sau cea de excelență olimpică. Proiectul de lege va permite această cumulare, așa cum este normal și corect!


#iParte

8 ore pe zi la facultate – program fix și predictibil pentru studenți 

Dacă pentru locul de muncă legea prevede un program de 8 ore pe zi, pentru facultăți lucrurile nu stau la fel. Universitățile pot să țină studenții la cursuri chiar și 12 ore. Este realitatea pe care tinerii o trăiesc în multe facultăți din țară, din cauza programului gândit nefericit, cu pauze răzlețe între cursurile programate și dimineața și la prânz dar și seara. 

Studenţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi au ieșit în stradă pentru a protesta față de programul lung de 12 ore, cu prezenţă obligatorie 100% la cursuri. Aceștia și-au arătat nemulțumirea față de felul în care sunt programate cursurile, în contextul în care, pe lângă prezența impusă, le-a fost mărită și taxa de studii. 

Prin acest proiect, nu modific numărul de cursuri și seminare, ci doar felul absurd în care acestea sunt organizate în orar. Elimin pauzele lungi dintre cursuri și redau tinerilor un plus de timp liber ca să poată, fie să aprofundeze informațiile de la curs, fie să participe la acțiuni de voluntariat, sau chiar să muncească, în situația în care au nevoie de un venit


Facultăți cu adevărat accesibile pentru tinerii cu dizabilități

Studenții cu dizabilități nu beneficiază, la acest moment, de suficientă protecție din partea universităților, iar procesul de învățare nu este adaptat nevoilor lor. Proiectul pe care îl propun vine să schimbe toate aceste lucruri și introduce în Legea învățământului superior o serie de prevederi favorabile lor:

Accesibilitatea clădirilor și dispozitivelor din universități
Adaptarea materialelor și metodologiei didactice
Dreptul de a participa în format online la cursuri și seminare, în situații deosebite
Gratuitate la cazarea în căminele universității
Formarea de personal calificat pentru integrarea studenților cu dizabilități de comunicare


Sprijin pentru studenții români de pretutindeni

În acest moment, bursa dedicată studenților români de pretutindeni nu se poate cumula cu alte tipuri de burse, precum cea de performanță sau cea de excelență olimpică.

Proiectul de lege va permite această cumulare, așa cum se întâmplă deja pentru restul studenților. Toți tinerii care au ales să învețe aici și au și rezultate bune, trebuie susținuți pentru  a-și termina studiile în țară, nu goniți, așa cum se întâmplă acum din cauza legilor incomplete și scrise pe genunchi. 

Chiar și în noile legi ale educației găsim lipsuri -  informatica nu este considerată parte din aria disciplinelor STIM.  Este o gafă gravă, care are consecințe directe asupra studenților.  Tinerii care studiază materii din aria STIM (știință, tehnologie, inginerie, matematică) beneficiază de mai mulți bani pentru fondul de burse și protecție socială.  

Proiectul de lege pe care îl propun repară această nedreptate și dă studenților la informatică aceleași beneficii. 

Susține aceste proiecte!

Împreună facem un pas înainte pentru educație!

*Prin completarea acestui formular, îți exprimi acordul să fii contactat pe email pentru viitoare informări despre aceste proiecte