Grădinițe, Școli & Spații Verzi în Cartierele Noi

Odată cu extinderea orașelor și crearea unor noi cartiere rezidențiale, mulți dintre copii și părinți se confruntă cu problema de a nu avea o creșă, grădiniță sau școală în apropierea casei lor sau de a avea școli supraaglomerate. Din acest motiv, ei sunt nevoiți să facă naveta zilnic către cea mai apropiată unitate de învățământ care, în unele cazuri, e la kilometri distanță, cu atât mai mult când este vorba despre mediul rural.

Chiajna, una dintre cele mai aglomerate școli din România. Militari Residence este la 3 km

Peste 100.000 de de oameni, în mare parte tineri și tinere familii, locuiesc în Chiajna. Dezvoltarea extrem de rapidă a comunei vine dintr-o creștere imobiliară necontrolată și fără dezvoltarea, în paralel, a unor servicii publice de calitate. Atât singura școală din Chiajna cât și școlile din Sectorul 6 sunt supraaglomerate. Părinții și copiii care locuiesc în comunele din jurul marilor orașe au nevoie de creșe, grădinițe și școli aproape de casă.

Stadiul Actual

01
În România se construiesc anual între 50.000 - 70.000 de locuințe

Însă ele nu sunt însoțite de investiții în infrastructură, în parcuri, locuri de joacă, spații verzi, terenuri de sport, școli sau grădinițe

02
90% dintre locuitori consideră necesară existenţa în cartier a unei instituţii de învăţământ de stat

Studiu realizat în anul 2020 în complexe de locuințe noi din București

03

În patru sectoare din Bucureşti s-au construit 18.000 de locuinţe, dar nicio şcoală nouă în cinci ani. 

Acest aspect afectează substanțial dreptul lor la educație

04
În București există 203 școli și 152.508 elevi

Conform datelor Institutului Național de Statistică din anul 2018

Ce infrastructură ar trebui să existe în cartierele noi?

01. Creșe

 Educația începe odată cu creșa pentru prea puțini dintre copiii din cartierele rezidențiale. Cele care plătesc pentru lipsa creșelor sunt cel mai adesea mamele, care sunt nevoie să rămână acasă.

06. Spații de joacă

Copiii au nevoie de spații dedicate, unde să poată socializa sau unde să se poată juca în siguranță.

05. Parcări

Capitala este mai mult a mașinilor decât a oamenilor. În orice cartier ne-am uita, am găsi trotuare întregi blocate de autoturismele parcate neregulamentar. Nu trebuie să învățăm să trăim ocolind mașinile staționate

02. Grădinițe

Experiența grădiniței este una benefică pentru cei mici pentru că pot socializa în timp ce pun bazele primilor ani de educație. Din cauza lipsei grădinițelor de stat din marile orașe și din cartierele limitrofe, părinții fie rămân acasă, fie achită costul grădinițelor private. 

03. Școli

Noile cartiere rar prevăd școli suficiente, ceea ce duce la clase aglomerate aproape de casă. Din acest motiv, unii părinți ajung să-i înscrie pe cei mici în oraș iar drumul spre școală ajunge să însemne ore pierdute zilnic, nervi pentru șoferi și trafic crescut. 

04. Spații Verzi

Cu o floare nu se face primăvară, dar chiar și ea ar ajuta în Bucureștiul sufocat de beton. În loc să ne obișnuim că dezvoltarea vine la pachet cu poluarea, ar trebui sa facem pași ca ea să fie însoțită de spații verzi.

Datele din spatele proiectului

Disproporționalitate completă


9,86 mp/locuitor

Suprafața medie de spațiu verde per locuitor în România


71.405

Locuințe noi construite în anul 2021


0

Școli de stat noi din ultimii 5 ani

Susține Proiectul

Spune-ne dacă și tu îți dorești ca proiectul acesta să devină legal în România! Cartierele noi au nevoie să fie dotate corespunzător, să aibă școli accesibile, creșe și spații verzi reale!

Phone

0749 211 705

Address

Bd. Ghencea, nr 43B, etaj 4, Sector 6, București

Socials